Fråga Experten: Slipa golvet?

Jag har ett nylagt betonggolv inomhus – gjuten platta på mark – där har jag en verkstadslokal och ett garage. Innan jag flyttar in grejorna undrar jag om man skall slipa eller göra något med golvet – min gode vän som kunde allt dog i vintras så jag måste nu söka information själv.
/Lars

För att ett betonggolv skall få en hård, plan och slät yta behöver betongen antingen maskinglättas i tidig skede eller slipas när den har hårdnat. Utseendet skiljer en del mellan glättat och slipat golv, eftersom det sistnämnda exponerar stenen. Båda varianterna behöver sedan ytbehandlas för att åtminstone dammbinda betongen, men även för att göra ytan mer smutstålig och lättstädad.

Det finns en rad preparat du kan använda (silan, vattenglas, vax, olja, paraffin, harts, såpa, lack, m.m.), och beroende på vem du frågar kommer svaret troligen bli olika. Om du skall ha lokalen som verkstad och garage kan det vara bra att välja något som är extra tåligt för nedsmutsning (olja m.m.) och slitage. En 2-komponents epoxi kan då vara lämpligt, finns sådana anpassade för garage och industrigolv. Spelar nedsmutsningen ingen större roll räcker det med en enklare dammbindare (akrylat, vattenglas, mm). Om du anlitar ett företag för slipningen brukar de också ha bra preparat för ytbehandlingen.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen