Fråga Experten: Spricka i betonggolvet?

Jag skulle lägga om golvet i vardagsrummet (30 m2).  När jag tog bort det gamla parkettgolvet upptäcker jag en spricka genom hela rummet som mest 5 mm vid altandörren Det är även höjdskillnad mellan golvytorna och också vid altandörren. Huset är byggt 1977 alltså efter 1975 som var den stora förändringen i byggnormen. Huset är platta på mark. Ingen golvvärme. Direktel med värmepump placerad under fönster jämte altandörren. Vad gör man i det här läget?
/Ingemar

Att betong spricker är något man brukar få räkna med. Men man vill då inte att dessa sprickor skall vara för stora. Det kan handla om funktionskrav (täthet m.m.), beständighet (armeringskorrosion m.m.) och estetik. Dessutom kan stora sprickor skapa oro för kollaps/ras. För att minimera risken för större sprickor gäller det att välja en mindre krympbenägen betong (trög, stenig), ökad rörelsefrihet (minskat tvång), rörelsefogar, tillräckligt med lastbärande- och sprickarmering, begränsad temperaturutveckling/avkylning, god härdning/skydd osv.

Då din spricka är lång och bred (5 mm), samt du fått stor höjdskillnad (5 mm), så skulle jag tro handlar om rörelser i byggnaden i kombination med för lite armering. Att försöka laga och täta en sådan spricka kan då bli svårt eftersom det sannolikt kommer fortsätta röra sig, och det avhjälper inte eventuell underdimensionerad armering.

Innan du bestämmer åtgärd tycker jag att du skall anlita en byggnadstekniker med kunskap i området, som kan göra en tillståndsbedömning och hitta orsaken till problemet

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen