Fråga Experten: Terrazzo av kalksten och betong?

Jag bor på Kinnekulle i västergötland och håller på att lägga en kalkstensplan och funderar på en terrazzo liknande avslutning när denna möter väg. Här på Kinnekulle har jag sett vägar på vilka man lagt grov kalksten ca 50 mm som med tiden, om dom är flitigt trafikerade, får en yta som påminner om terrazzo. Jag funderar nu på att avsluta kalkstensplanen med en yta där jag lägger grov kalksten med en utfyllnad av någon cementbaserad ”fog”. Tänker att man skulle fylla med någon torr blandning som vibrerades ner och sedan vattnades. Är detta möjligt?
Hans-Jörgen

Det kan fungera med att borsta ner torrsäckad finbetong i fogarna och att det sedan med tiden hårdnar när det kommer vatten på. Men det ger nog inte någon större hårdhet eller täthet till fogarna, det är inte så gynnsamt förhållande för cementreaktionerna. Bättre är i så fall om du blandar grov- eller finbetong i tombola och lägger ut den, och sedan trycker ner kalkstenarna i ytan.

Denna princip används exempelvis när man lägger stenplattor vått-i-vått. Ett annat alternativ är att du gör en lättflytande slyrry (cement+vatten+finsand+flytmedel) eller fogbruk som du häller ut över de packade kalkstenarna och som då rinner ner och fyller ut hålrummet. Skall du få ett Terrazzo-liknande utseende behöver du nog diamantslipa ytan. Och om den kommer belastas och underlaget/bärlagret inte är helt stabilt kan du behöva armera.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen