Fråga Experten: Tjocklek på bjälklag?

Jag har ett lättbetonghus från 1958. Jag renoverar badrum på mellanplan och bilar just nu upp gamla avloppsrören. De verkar ligga djupt och putsen släpper från taket i källaren i linje med de rör jag bilar upp. Behöver jag oroa mig för att gå igenom bjälklaget?

Ska jag borra ett hål ner till källaren för att skaffa mig en uppfattning om tjockleken – vilken tjocklek som finns kvar under rören? Om jag går igenom (rören måste bort), hur lagar jag det då? Bör jag anlita någon konsult innan jag fortsätter och har ni i så fall tips om vem? Jag förstår att eventuella svar blir spekulationer och gissningar men försöker ändå få lite klarhet i detta.
/Fredrik

Tryckhållfastheten för denna typ av lättbetong är ca 1/5-1/10 av ”vanlig” betong, men å andra sidan är egenvikten betydligt lägre (ca 500 kg/m3 istället för 2350 kg/m3). Den låga hållfastheten gör att vidhäftningen till armeringen också blir sämre. Bjälklag i lättbetong behöver vara betydligt tjockare för att ta samma last, och kan ofta vara ganska ”svajiga” och få betydande nedböjning med tiden. Det är inte så vanligt längre i nybyggnation av bostäder, men förekommer fortfarande bl.a. till prefabriserade väggelement till industribyggnader.

Om du tänker bila bort delar av bjälklaget och eventuellt kapa armeringsjärn, eller ta upp hål och göra genomföringar, bör du kontakta en konstruktör som först räknar på ditt bjälklag och hur stora ingrepp/förändringar det klarar av, samt i vilken omfattning det eventuellt behöver stampas upp under arbetet. Jag försöker vara opartisk i detta forum och undviker helst att rekommendera enskilda företag.

Oskar Esping

Varukorg
Translate
Rulla till toppen