Vi vill bygga ett spabad/badtunna. Mitt murarproffs säger att vi lika gärna kan bygga ett välisolerat
bad i betong sten och mosaik. Men några frågor dyker upp: Jag vill ha ett välisolerat bad (antar att man lägger tjockt med styroform eller någon annan cellplast runt) vi vill ha ett enkelt luft-system som gör lite bubblor och en belysning. Som yta vill vi gärna ha kakel eller mosaik av någon form. Storleken är tänkt som en större badtunna, lite ovalt kanske med mått kring 2,20 x 2,90 och ca 1,10 cm djup. Jag tänker mig också ha ett reningsverk och värmesystem som skall kopplas till.
Låter detta genomförbart?
Vad vi undrar över är torktider och täthet, någon sa att det måste torka i massor med månader innan det går att göra ytskikt? Stämmer det? Eller kan man torka det snabbare? Hur får man det tätt? Finns det specialbetong? Eller gör man ett tätskikt av annat material? Vad tror du? Vad skall vi tänka på?
/Hans
Betong är ett ypperligt material att bygga pooler, bassänger och dammar av, så även om du skall bygga en badtunna/spabad. Betong är ett beständigt, hållfast och formbart byggnadsmaterial. Betong är också ett tätt material, men för att en betongkonstruktion skall bli tät måste den sprickbegränsas (sprickbredd). Detta innebär att man har tillräckligt med sprickarmering och/eller rörelsefrihet, samt att man härdar och skyddar betongen i tidig ålder mot uttorkning. Betongen krymper med tiden av uttorkningen, och då mer i början då den även har kemisk krympning och eventuellt temperaturrörelser. Så för att få helt sprickfri konstruktion behöver kan man som regel antingen säkerställa full rörelsefrihet eller spännarmera. Annars kan man med sprickarmeringen se till att sprickorna blir tillräckligt små så de inte orsakar läckage (luft, vatten, mm) eller orsakar beständighetsproblem (armeringskorrosion).
Ett annat sätt att säkerställa tätheten är att lägga på ett spärrskikt/membran, vilket man ofta gör när man bygger badanläggningar eller radongrunder, och renoverar parkeringshus eller balkonger. Men i ditt fall kan jag tänka mig att du klarar att få till tätheten utan spärrskikt/membran, om du bara är noga med härdning/skydd och har tillräckligt med armering. När man sätter kalel/klinker på betong vill man att betongen först skall ha torkat ut (exempelvis till 85% RF), men det handlar primärt då om att man vill att den mesta av krympningen skall vara avklarad. Och detta kan ta ungefär två månader, sätter man plattorna för tidigt riskerar de att släppa. Det finns i och för sig spärrskikt och primers som inte tål allt för fuktig betong, men då är de kanske inte så lämpliga för att använda till en bassäng/pool heller.
Vill du påskynda uttorkningen (tid till visst %RF) kan du välja en betong med lägre vatten-cement-tal (vct). När man kommer ner i vct ca 0,40 eller lägre är betongen självtorkande, dvs. den torkar av att vattnet reagerar kemiskt med cementet samt binds på hårdare i den mer finporösa strukturen. Med lägre vct får betongen högre hållfasthet, vilket kräver mer sprickaremering. Är betongen utomhus bör den vara lufttillsatt så den klarar frosten (ca 4,5% luft), och om du har klorerat vatten kan du behöva lite extra tjocklek på täckande betongskikt till armeringen. Även om inte 1,1 meter låter så högt, täck på att formtrycket kan bli ganska stort. Bygg en stabil och tät form, gärna av ett ickesugande material (alternativt uppfuktad eller oljad brädform). Bottendelen byggs förslagsvis först, och då på samma sett som en platta på mark (geoduk, dränerande bärlager, cellplastisolering, mm). Armeringen släpps upp längs kanterna, där betongen gärna får vara lite ”rå” i ytan för att vidhäftningen till väggarna skall bli bättre. Sedan armerar du och formar upp för väggarna. Cellplastisoleringen kan placeras i väggformen (mot utsidan), men fixera den då ordenligt så den inte flyter upp. Vänta gärna
ett par veckor med att riva formen, den ger ett bra skydd (härdning).
Oskar Esping