Vi bygger ett utekök och kommer att gjuta bänkskivan själva. Nu har vi kommit fram till att vi gärna vill ha bänkskivan vit. Hur går vi till väga, framförallt för att få den vit?
Bänken kommer att vara som som ett L, ca 60 cm djup och 2+2,5 m lång. Ca 50 mm tjock med några hål för diskho och grill.
/Andreas
Du skriver att du vill gjuta den L-formade skiva i ett stycke. Jag är tveksam till att den fungerar med så pass lång skiva och dessutom med hål för ho och grill. Med 50 mm tjocklek, 60 cm djup och 2,5+2,0 m kommer den väga över 300 kg (ca 135 liter).
Det kan nog funka om du tänkt platsgjuta skivan, men om den skall gjutas separat och läggas på plats är risken stor att den spricker eller går av. I så fall är det bättre om du kan gjuta skiva i två raka delar, vilket även möjliggör att du kan återanvända formen. För bra finish gjuts skivan med fördel upp-och-ner. Bygg en stabil och tät form, med reglar och formplyfa. Lägg i lite extra armering runt ursparning (ho, grill, m.m.).
Att få till en någorlunda vit betong behövs vitcement och vit ballast (marmor, dolomit, mm). Med vanlig ballast (grus och sten) blir betongen inte lika vit, men kanske tillräckligt för dina önskemål. Vitcement kan dock vara svårt att få tag i och är ganska dyrt.
Ett enklare alternativ är att pigmentera betongen med titandioxid, finns att köpa som torrt pigment i färgaffären. Mängden pigment är lämpligen max ca 6% av cementvikten, och räknar man på en säck grov- eller finbetong med ca 4,5 kg cement blir det då ca 270 gram pigment.
Kolla så den torrsäckade betongen är anpassad för utomhusbruk (luft och någorlunda lågt vct), och om du sätter samman betongen själv (cement+grus+sten+vatten) försök ha ett vct på max 0,55 och tillsatt luftporbildare så minst ca 4,5% lufthalt. Blanda betongen väl, förslagsvis i tombola.
Nackdelen med ljus betong är att nedsmutsning syns tydligare, varför mörkare betong till kan funka bättre till exempelvis bänkskivor.
Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group