Fråga Experten: Behandling av betonggolv?

Jag ska föreskriva en ytbehandling av ett betonggolv för serveringsdelen i en restaurang. Det finns ett befintligt betongbjälklag som ska slipas och behandlas. Vad föreslår ni för behandling? Det är okej om ytan ser lite ruff ut, men det ska var enkelt att städa.
/Malin

Exponerade betonggolv, både maskinglättade eller slipade, behöver ytbehandlas. Dels för att dammbinda betongen, men också för att göra ytan någorlunda smutstålig och lättstädad. Tänker att i restaurangmiljö behöver ytbehandlingen vara extra motståndskraftig, dels för slitage och dels för nedsmutsning samt rengöring. Ytan måsta vara hygienisk, och inte bli allt för hal om den exempelvis blir blöt. När man slipar betongen kan den ibland bli något porig, och eventuella sprickor mer tydliga. Eftersom stenen exponeras och den kan vara något ojämnt fördelad kan det ge vissa nyansskillnader i ytan. Vill man ha en mer ”jämngrå” nyans är glättat golv att föredra framför slipat.

Det finns en rad preparat man kan använda (silan, vattenglas, vax, olja, paraffin, harts, såpa, lack, mm), och beroende på vem du frågar kommer svaret troligen bli olika. Jag skulle tro att i denna typ av miljö kan en bra lack kan fungera bra (epoxi, uretan, mm). Viss ytråhet kan vara bra för att ytan inte skall bli allt för hal, vilket kan styras vid själva slipningen. De som slipar betonggolv brukar också ha bra preparat för ytbehandlingen, vilket kan vara fördelaktigt att välja (garanti m.m.). Det kan många gånger vara bättre att föreskriva en funktion framför att föreskriva ett visst preparat.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen