Jag har en betongplatta som är 100mm med 80mm wellpapp isolering under. Detta över en krypgrund som håller 14c vintertid. Jag vill ha in ett klinkergolv med golvvärme. Så jag söker kunskap om man kan bedöma detta som ett rimligt isolerat golv, om jag skulle behöva tilläggsisolera på det.



Fråga experten: Betong över kryp
/
Torben Waldorff
Experten svarar:
Hej Torben
Vad jag förstår fanns det på 50-talet ”wellpappsisolering” eller ”Velit”, av veckat papper med isolerande luftkanaler. Det har likheter med Asfaboard och Tretex, och kunde vara svart då det var behandlat med bitumen för att bli fukttåligt.
Om din krypgrund ventileras med uteluft och saknar markisolering, kan jag tycka att det låter ganska varmt med 14 grader vintertid. Något som då tyder på att bjälklaget inte har så mycket isolering, och ganska höga värmeförluster. Och med golvvärme borde dessa värmeförluster öka betydligt.
Det finns byggnadstekniska lösningar för krypgrunder, där man stänger till ventilationen, installerar en avfuktare samt lägger en plast och isolering på marken. På detta sett kan man ha en uppvärmd krypgrund med ett oisolerat bjälklag utan att värmeförlusterna blir stora. En annan variant är att byta ut den befintliga isoleringen mot en fukttålig typ (cellplast, stenull, mm) samt en cementbaserad trossbottenskiva. Och då ha tjockare isolering än 80 mm (gärna 250 mm med golvvärme).
Å andra sidan, om din krypgrund inte har fuktproblem och du kan tänka dig höga värmeförluster, så borde det funkar att installera golvvärme utan åtgärder. Om du kontaktar en byggnadsfysiker, kan hen räkna på hur stora värmeförluster/energikostnader de olika alternativen ger.
Eftersom krypgrunder generellt är en riskkonstruktion, är ett organiskt material som wellpapp inte ett optimalt val av isolering. Men som sagt, det finns lösningar för krypgrunder där man kan minimera risken för mikrobiell påväxt. Det finns gott om beskrivningar om detta på nätet.
Lycka till med huset.
Oskar

Oskar Esping
Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group