Jag studerar på yrkeshögskolan och läser ”logistik med hållbarhetskompetens”. Vi har fått ett grupparbete nu som handlar om att hitta på ett fiktivt företag och analysera det utifrån inköp. Vi har valt ett företag som tillverkar betong. Vi behöver skriva om vilka specifika branschlagar/regler som gäller. Kan ni hjälpa oss med detta? Tacksam för ert svar.



Fråga experten: Branschregler
/
Marta Birinyi
Experten svarar:
Hej Marta
Det var en intressant fråga, men också ganska komplex och omfattande.
För tillverkare av betong finns praxis, regler, normer, rekommendationer, föreskrifter, standarder, direktiv, lagar, osv.
Vissa anknyter direkt till betongtillverkningen och de olika delmaterialen till betong, och andra påverkar indirekt genom kraven som ställs på betongen eller betongkonstruktionen. Och de som mer direkt är för själva betongtillverkningen och för de delmaterial som används.
Övergripande har vi nationell bygglagstiftning (Plan och Bygglagen), och under detta ett antal grundläggande dimensioneringregler och regler för betongkonstruktioner (Eurocode EN 1990/1991/1992) samt tillämning av Eurocoden i Sverige (EKS) och Boverkets Byggregler. Under detta finns utförandestandard för betongkonstruktioner samt svenska tillämpningen (EN 13670 och SS 137006).
Sedan kommer en rad standarder för olika delar i betongkonstruktionen, såsom armering (EN 1080), spännarmering (EN 10138), förtillverkade betongprodukter (EN13369), samt betongtillverkning (EN 206). Till ”betongstandarden” EN 206 finns den svenska tillämpningen SS 137003 (och SS 137004).
Till detta föreskrivs (i bygghandlingar) ofta regelverken AMA Anläggning eller AMA Hus, vilka bla. innefattar krav på betongen och dess egenskaper.
Under EN 206 kommer det en mängd produktstandarder (delmaterial till betong, exempelvis EN 197 för cement och EN 12620 för ballast) samt provningsstandarder för den färska och hårdnade betongens egenskaper (exempelvis EN 12350-2 för sättmått och -7 för lufthalt, samt EN 12390-3 för tryckhållfasthet).
Till detta finns finns en del regelverk kopplade till olika konstruktioner, som exempelvis EU:s strålskyddsdirektiv för inomhuskontruktioner elelr Naturvårdsverkets krav på farliga ämnen (tungmetaller, mm) för betong i mark.
I stort sett alla betongfabriker i Sverige är certifierade för betongtillverkning enligt EN 206 (SS 137003) och SFF’s kvalitetshandbok, samt att de jobbar mot standarderna inom ISO 9000/14000 (system för ledning, dokumentering, kvalitet, produktionskontroll, rutiner, miljö, utbildning, mm). Här finns också krav på personalens kompetens, som finns beskrivna i Betongföreningens rapport nr 8. Svensk Betong tillhandahåller Kvalitetshandboken för sina medlemmar (fabriksbetong) vilken ger förtydligar och riktlinjer för hur kraven i standarden ska tolkas och uppfyllas.
Jag har säkert missat en hel del. Du kan kontakta www.svenskbetong.se, de har bra koll på detta. Så även www.boverket.se. De som certifierar betongfabrikerna, såsom Nordcert, VUC och Swedac.
Det är som du förstår inte enkelt att beskriva vilka specifika branschlagar/regler som gäller för betong på ett enkelt sett.
Lycka till med grupparbetet.
Oskar

Oskar Esping
Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group