avatar
avatar
avatar

Fråga experten: Betongskivs

Hej,

Jag vänder mig till er med en smula desperation och en gnutta förvirring. Efter att ha lagt åtta helger på att gjuta en betongskiva till mitt utekök (hela 4 meter lång och 80 cm djup!), är det nu dags för den avgörande finishen.

Internet svämmar över av självutnämnda experter som rekommenderar allt från såpa till enhörningsdamm (okej, kanske inte det sistnämnda), och jag har sett fler YouTube-videor än jag vågar erkänna. Resultatet? Total förvirring.

Eftersom både grill och pizzaugn ska få hedersplatser på denna skiva, inser jag vikten av att skydda den mot fettfläckar och annat otyg. Jag förstår att impregnering är steg ett för att hindra fläckar från att tränga in i betongen. Men sedan då?

Lack känns som att klä betongen i en plastkostym – inte riktigt den naturliga känsla jag är ute efter. Vax, å andra sidan, verkar ge den där härliga lystern jag önskar. Men är det praktiskt för utomhusbruk?

Så, jag behöver er expertis:

  1. Vilken impregneringsprodukt rekommenderar ni för min betongskiva i uteköket?
  2. Finns det vax som kan ge den där eftertraktade lystern och samtidigt stå emot väder och vind?
  3. Om vax inte är optimalt för utomhusbruk, vilka alternativ föreslår ni för att kombinera skydd med estetik?

Jag är tacksam för all vägledning ni kan ge. Efter allt arbete vill jag verkligen göra rätt val för att min betongskiva ska hålla sig både snygg och funktionell i många år framöver.

/

Mats

Experten svarar:

Hej Mats

Betong är kanske inte ett optimalt material till en köksbänk, då det är ganska smutskänsligt och han skadas av sura ämnen (citron, ättika, osv). Någon typ av behandling behöver göras för att göra skivan lite tåligare samt för att dammbinda ytan. Som du säger finns det många åsikter om hur detta görs på bästa sett, och jag har tyvärr inget mirakeltips för detta. De flesta ytbehandlingarna behöver ett regelbundet underhåll, förutom möjligtvis en bra klarlack (uretan, 2-k epoxi, mm). Och är det utomhus behöver detta göras mer regelbundet. Att lacka betongytan kan göra att man tappar lite av ”betongkänslan”.

Ett annat alternativ är att låta bänkskivan vara obehandlad, och acceptera att den blir fläckig och ”dammar” lite. Väljer man en mörkare betong (med ett par % svart pigment) kommer nedsmutsningen inte bli lika tydlig.

Det finns lite olika sett att få till en tåligare yta. Dels vill man ha en tät och hård betong, varför man kan välja en betong med lågt vct. Vill man göra betongen mer syratålig kan man använda alternativa bindemedel (slagg, silika eller flygaska). Formmaterial och släppmedel (typ och applicering) påverkar ytans tålighet. Gjutformens fogar behöver vara täta, och kanske inte använda allt för hydrofob tätningsmassa (typ silikon). Har man vattensugande form eller för tjockt med släppmedel kan man få problem med poriga och dammiga ytor. Betongens konsistens och hur väl man kompakterar påverkar också porositeten.

Betongytans hårdhet kan förbättras genom att slipa bort det yttersta (gjuthud), och genom att lägga på en kiselbaserad ytbehandling (silan, vattenglas, mm). För att sedan bli mer smutsavvisande kan man exempelvis välja en produkt för köksbänkar,  godkänt för livsmedel. Det kan vara vax, olja, paraffin, såpa, osv.

Det kan var en bra att testa på en bit betong fört, så det blir som man tänkt sig. Ytbehandlingen kan ge mörkare nyans, öka glansen, ge gul ton, osv.

Jag har själv ett utekök med en betongskiva på ca 5 meter med infälld diskho. Ytbehandlade regelbundet de första åren, men tröttnade sedan på detta. Så nu får den bli lite smutsig, viket jag kan tycka har sin charm. Skrubbar av den med såpa och varmvatten på våren.

Lycka till med uteköket.

Oskar

avatar
Oskar Esping

Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen