Fråga Experten: Laga med kemisk betong?

I vintras blåstes kronan av vår skorsten på stugan i Dalarna ner av stormen Alfrida. Det är alltså bara ren utsmyckning och ingen funktion (så när som på tuppen som visar vindriktningen). Den del som blåste av är nästintill intakt, i ett stycke så att säga. Går det att använda någon form av kemisk betong/fog att laga detta? Vad ska jag använda i så fall?
/Marcus

Kemisk betong är en lite missvisande benämning för ankarmassa, typ 2-komponenst epoxi, akrylat, polyester m.m. Den används för att förankra armering, gängstång, bultar o.s.v. i betong, sten eller murade konstruktioner. Betong hårdnar också kemiskt av att två komponenter (cement + vatten).

Utan att veta hur dina skador ser ut och vad det är du vill laga, är det lite svårt att ge svar på din fråga. Men jag skulle föreslå att du använder en cementbaserad reparationsprodukt, typ husfix eller liknande. Se till att ytorna är väl rengjorda och gärna lätt uppfuktade innan. Kan säkert funka bra med lim anpassat för betong utomhus också. Din lokala bygghandlare bör ha lämpliga produkter för att laga din skorsten.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen