avatar
avatar
avatar

Fråga experten: plastfolie, cellplast,golvvärme och flytspackel

Jag ska snart påbörja en renovering av min nedervåning som har ett uppreglat golv på betongplattan. (Ett suterränghus från 80-talet som ligger på en kulle). Min fråga är ifall följande tillvägagångssätt är något ni rekommenderar eller ifall ni ser en annan lösning på detta.

Riva ut det befintliga uppreglade golvet. Sedan är tanken att lägga plastfolie, cellplast 50mm, golvvärme, flytspackel och sedan lägga klinkers på detta. Jag vill gärna lägga golvvärme men kan detta orsaka framtida problem då det enbart är 50mm isolering i plattan?

/

Fredrik

Experten svarar:

Hej Fredrik

Har man en oisolerad platta på mark och skall lägga på en isolering och golvvärme behöver man fundera på hur detta kan påverka fukten (RF och transporten) och energiförbrukningen. Dessutom med en tunn pågjutning med golvvärme fördelas inte värmen så bra, och man kan uppleva temperaturvariationer över ytan.

I ett hus med golvvärme i bottenplattan blir värmeförlusterna till marken större än i ett hus med annan uppvärmning. Detta gör att isolertjockleken har extra stor betydelse, varför man brukar rekommendera minst 250 mm. Hur stora värmeförlusterna påverkas av isolertjockleken beror på en rad faktorer, såsom rummets storlek, funktion (komfort eller uppvärmning), typ av underliggande mark, varaktighet (tid på/av), typ av isolering, mm. Tillverkarna av cellplastisolering brukar ha bra beräkningsverktyg för detta på sina hemsidor.

Med isolering ger det en temperaturprofil med varmast på insidan, vilket hjälper till att driva fukten går åt rätt håll. Har man då tunn isolering kan golvvärmen upp en ”värmekudde” i marken under plattan, och när man då stänger av värmen för säsongen kan man få en omvänd transport av markfukten upp i plattan. Detta behöver inte vara något problem så länge man inte har organiskt material i kontakt med betongen och man har möjlighet att ventilera bort eventuell överskottsfukt. Och med cellplastisolering och ev plastfolie kommer futtrasporten minimeras. Plastfolien under isoleringen gör också att isoleregenskaperna bibehålls.

När man renoverar gamla hus är det svårt att få till optimala byggnadstekniska lösningar, det blir ofta kompromisser man får hantera på lämpligt sätt. I ditt fall skulle det mest ”rätta” kunna vara att bila bort plattan och gräva ut, för att kunna dränera, isolera och gjuta en ny betongplatta. Men det är ju också en drastisk åtgärd, som kanske inte är ekonomiskt motiverad för dig. Jag tycker din lösning med att riva ut det befintliga uppreglade golvet och lägga plastfolie, 50 mm cellplast, golvvärme, flytspackel och klinkers, låter under omständigheterna som en bra lösning. Tänk då på att den ökade värmen under plattan kan driva upp mer fukt i källarväggarna, se till att de kan hantera detta exempelvis med att undvika fuktkänsliga material i kontakt eller färg/tapet som riskerar att släppa. På samma sätt kan ett intilliggande rum utan isolering få ökad transport av markfukt upp i plattan.

Lycka till med renoveringen.

Oskar

avatar
Oskar Esping

Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen