avatar
avatar
avatar

Fråga experten: Vattentät betong

Såg i en fråga angående vattentät betong att ni inte tyckte att man skulle gå ned i vct-förhållande för att få en tätare betong eftersom risken för sprickbildning då ökar och att man i stället skulle se till att ha tillräckligt med sprickarmering och svällband där det eventuellt behövs och i stället lägga ett tätskikt utanpå betongen.

Vi skall bygga ett hus med en grund som har ett ensidigt tryck på tre av källarväggarna då grunden kommer att ligga i en slänt. Vilket tätskikt skall man välja i detta fall utanpå betongen mot de delar av grunden som har jord-/vattentryck?

/

Dag

Experten svarar:

Hej Dag

Betongen i sig brukar definieras som ”vattentät” när vatten-cement-talet (vct) är max 0,60 i kombination med att vattenfinmaterialtalet (<0,25mm) är max 0,50. Så en vanlig byggbetong C28/35 kommer uppfylla dessa krav. Detta gäller således bara betongen och inte konstruktionen, där det tätheten också ges av tjocklek, sprickbegränsning, härdning, kompaktering, osv. Vanlig betong är som regel tillräckligt tät, och det som ger läckage är sprickorna, gjutfogar, genomföringar, mm. Sannolikheten för att betongen spricker är stor, men det gäller att minimera denna risk och se till att sprickorna. Det kan handla om utformning (grad av tvång), eftervibrering, härdning, temperaturbegränsning, sprickarmering, gjutetapper, formrivningstid, mm. Men också om att välja en robust betong med låg krympning, vilket innebär en betong med mycket och stor sten och trög konsistens.

Som du skriver kan man gå ner i vct och få en tätare betong, vilket också brukar innebära en mer krympbenägen betong som kräver mer sprickarmering. Men en betong typ C28/35 eller C30/37 till en källarvägg med och ensidigt vattentryck kommer vara fullt tillräckligt.

Även om man gör allt rätt med att minimera/begränsa sprickorna och täta gjutfogar (ex. med svällband) finns ändå alltid en risk att det inte blir tätt. Jag tycker att när man har en betongkonstruktion täthetskrav, typ källare som byggs under grundvattennivå eller har ensidigt vattentryck (ex slänt), så bör man säkerställa tätheten på annat sätt. Förslagsvis med tätskikt (tät folie, duk, matta, mm) som ligger på konstruktionens utsida. Och då behöver man inte oroa sig för sprickbildning och fogarnas täthet i betongkonstruktionen.

Lycka till.

Oskar

avatar
Oskar Esping

Tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

Varukorg
Translate
Rulla till toppen