Fråga Experten: Tillbyggnad av villa?

Vi ska bygga till ett hus med en underliggande förråds/garagekällare där källarvalvet och lecamurningen går en bra bit utanför och runt tillbyggnaden. Valvet utanför ytterväggen blir som ett utedeck med tätskikt.

Källaren blir uppvärmd till en 6-8 grader. Btg-valvet får ingjuten vattenburen golvvärme i själva tillbyggnaden. Vore fint få höra era synpunkter på typ av isolering och hur man får till bästa lösningen.
/Janne

Om jag förstår det rätt, så har du ett valv/bjälklag som kragar ut från källarvåningen under (garage/förråd). Och konstruktionen har både inne- och utedel, likt en balkong. Delen som kragar ut kommer ha utetemperatur och delen inne kommer ha som lägst 6-8 grader på undersidan.

Det gör att du dels kommer får beakta köldbryggan från delen som kragar ut, och dels att du har lägre temperatur från undersidan. Isoleringen brukar man eftersträva att ha på kalla sidan, framför allt för att minimera risken för fuktproblem (kondens i konstruktionen).

Jag tänker att du i så fall bör isolera undersidan av valvet/bjälklaget ner mot garaget/förrådet, gärna med ca 200 mm cellplast då du har golvvärme.

Å andra sidan gör det kanske inte så mycket om värmen läcker ner lite till undervåningen, då den ändå behöver ett visst värmetillskott, varför du borde klara dig med tunnare isolering (exempelvis 100 mm).

Och delen som kragar ut separeras från innedelen med isolering, så du inte leder in kyla (pss som man brukar bygga balkonger) och skapar kalla ytor, värmeförluster och kondensproblem.

Om du inte termiskt vill separera bjälklaget/valvet, utan vill att det gjuts i ett stycke, borde du kunna isolera undersidan mor källaren med ca 50-150 mm och ovansidan inne med ca 50 mm (exempelvis med spårad isolering för golvvärme) som du sedan lägger på avjämning, golvskivor eller dylikt.

Din fråga är kanske inte så betongrelaterad, utan mer av byggnadsfysik (temperatur och fukt). Och det finns säkert andra som kan ge bättre svar än vad jag kan.

Oskar Esping, tekn. dr. Thomas Betong och Thomas Concrete Group

 

Varukorg
Translate
Rulla till toppen