Program för Betongföreningens Norgeresa 31 maj–3 juni 2012

 

DAG 1 – 31 maj, Torsdag
Flyg avgår kl 12:30 från Arlanda till Gardermoen där buss hämtar.
Resa till Hamar, där vi besöker Hedmarksmuseet, byggt på rester av en medeltida biskopsgård efter ritningar av Sverre Fehn. Genom kontrasten mot de moderna materialen som limträ, betong och glas framhävs de gamla murarna. Färdigställt 2005.
Incheckning Gudbrandsdal Hotel Spidsbergseter
Välkomstmiddag på hotellet.


DAG 2 – 1 juni, Fredag
Frukost på hotellet, utcheckning
Bussresa på turistvägar, Statens Vegvesens storsatsning, till de av Carl-Viggo Hölmebakk dramatiskt gestaltade rastplatserna Sohlbergplassen och Strømbu. Rastplatserna ligger i vackert landskap i reservatet Rondane – och vi hoppas förstås på fint väder så vi kan njuta av utsikten.
Lunch
Sedan vidare till Oslo där vi besöker två byggnader som belönats med norska Betongtavlen: Gyldendalhuset ritat av Sverre Fehn och ”Smykkeskrinet”, konferenscenter till Lärarnas hus, ritat av Element Arkitekter. Representanter för arkitektkontoren kommer att visa och berätta.
Incheckning på Clarion Hotel Royal Christiania där vi bor två nätter.
Förslagsvis middag på Aker Brygge där det finns flera byggnader med betongfasader.

DAG 3 – 2 juni, Lördag
Frukost på hotellet
Buss från hotellet till Larvik där vi ser Thor Heyerdahl skole, en ny stor gymnasieskola ritad av Schmidt Hammer Lassen arkitekter från Danmark. En representant för skolan kommer att visa och förklara de pedagogiska målen.
Vi far vidare till Sandefjord, där vi besöker Midtåsens skulpturpark, belägen på en kulle med utsikt över staden och fjorden. Byggnaden som är ritad av Lund Hagem arkitekter är uppförd i ljus betong och glas, färdigställd 2009. Arkitekten kommer att visa och beskriva.
Bussen tar oss tillbaka till hotellet. Kvällen är fri för egna eller gemensamma aktiviterer.

DAG 4 – 3 juni, Söndag
Frukost på hotellet, utcheckning
Besök på och i Oslos spektakulära operahus, ritat av Snöhetta arkitektkontor som vann en stor internationell arkitekttävling.
Besök i Nationalmuseet för Arkitektur, med en tillbyggnad ritad av Sverre Fehn som vann Betongtavlen 2009.
Transfer från hotellet till flygplasten
Flyg från Gardermoen avgår kl15:1, återkomst till Arlanda kl 16:10.

Resefakta