Vårt 100-årsfirande närmar sig sitt slut och det känns lite vemodigt.

Att få ha varit med om denna händelse känns verkligen stort. Jag är mycket stolt och glad över det engagemang som våra råd och kommittéer uppvisat. Utan detta engagemang kunde vi inte ha en förening som denna. Med facit i hand kan vi konstatera att firandet varit mycket lyckat och att föreningen fått stor uppmärksamhet i fackpress och sociala medier. Framöver kommer vi att fokusera på de satsningar som behövs för att vår vision ska kunna möjliggöras – att vår förening ska vara den naturliga mötesplatsen för alla som arbetar med betong. Vi har onekligen kommit en god bit på väg!

Jag tittade nyligen på Simon Sineks klipp på YouTube, med titeln ”TED Talks: How great leaders inspire action”. Han tipsar om att vi hellre ska prata om varför vi gör något istället för vad vi gör, för att få genomslagskraft i våra budskap. Sådana budskap kommunicerar med den del av våra hjärnor som kontrollerar vårt beteende och styr våra känslor. Intressant, låt se. Varför ska man vara medlem i Betongföreningen? Ett argument vi lyfter fram ofta är möjligheten till nätverkande och teknikutbyte. Vi har hög prioritet på hållbarhetsfrågor som ägare har nytta av. Likaså om man värnar om en hållbar utveckling. Betongtillverkare finner här hjälpmedel för att kunna producera betong med ett livslängds- och hållfasthetsperspektiv. En byggkonsult får instrument för att kunna leverera bättre lösningar och våra entreprenörer kan få tips om förbättrade betongtekniker. Om du arbetar som arkitekt kan du låta dig inspireras av våra resor och studiebesök och ta till dig våra argument om betongens förträfflighet. Det finns givetvis mer att säga, men vår förening behövs!

I övrigt jobbar vi förstås vidare med våra kommittéer och rapporter. Exempelvis pågår revideringen av Betonghandbok Material för fullt. Betongbyggnadsdagen blev ett storstilat arrangemang och samlade 270 deltagare under dagen och 210 till jubileumsmiddagen.

Tack till er alla som sett till att vårt 100-årsfirande blev så lyckat!
Vi ses i nästa århundrade!

Richard McCarthy
Vd

100-årsjubileum på anrika Grand Hotel

Priset för bästa examensarbete inom betongområdet delades ut till Michele Baravalle från KTH som jämfört Eurokoderna i olika länder. Foto: Kjell Duberg Gert Wingårdh talade om arkitektur. Foto: Kjell Duberg Bostadsminister Stefan Attefall talade om framtidens byggande. Lägg märke till de välkända häckarna :) … Foto: Kjell Duberg Fantastiskt kul framträdande av John Houdi! Foto: Kjell Duberg Vår moderator Karin Klingenstierna tackar Rutger Gyllenram, som talade om livscykelperspektiv som grund för ständiga förbättringar av hållbart byggande. Foto. Kjell Duberg Speakers Corner med Cementa. Foto: Kjell Duberg

Den 27 september 2012 arrangerades Betongbyggnadsdagen då vi samtidigt firade Betongföreningens hundraårsjubileum. Med temat ”Människan och betongen” ville vi visa vilken betydelse betongen haft för människans och samhällets utveckling genom tiderna. Bland föredragshållarna fanns bostadsminister Stefan Attefall, som bland annat talade om hur man ska få bostadsmarknaden att växa i Sverige. Rutger Gyllenram från Stålbyggnadsinstitutet talade om livscykelperspektivet och hur byggbranschen måste arbeta med hållbarhetsfrågorna. En av våra mest kända arkitekter Gert Wingårdh visade bland annat sina favoritobjekt som byggts i betong.

En uppskattad nyhet var Speaker´s Corners, där deltagarna fick möjlighet att lyssna på sponsorernas budskap. Dagen avslutades bland annat med att Skanskas forsknings- och utvecklingschef Kyösti Tuutti fick Betongföreningens guldmedalj för sin insats för betongteknikens utveckling. Priset för bästa examensarbete inom betongområdet delades ut till Michele Baravalle från KTH som jämfört Eurokoderna i olika länder.

Vi välkomnar nya medlemmar sen i somras

Arbetschef Pär Almer, Peab Anläggning AB
Meran Alwan
Samuel Andersson
, Veidekke Entreprenad AB
Projektansvarig Peter Aronsson, Finja Prefab AB
Byggnadskonstruktör Martin Axelsson, Martin Axelsson Consulting
Michele Baravalle
Helena Barwood
, Projektgaranti AB
Mr Daniel Bäckman, CBI Betonginstitutet
Arkitekt/Projekteringsledare Cecilia Uhrstedt Ebab
Christofer Fogde Eriksson, Kvarnbäckens Betongfabrik AB
Byggledare Jan Flodén, Projektgaranti AB
Emna Hachicha
Proj ingenjör Emil Hedman, Skanska
Arbetsledare Anja Holmberg, Skanska Sverige AB
Student Axel Håkansson
Måns Härstedt

Civ ing David Jarrin Peters, Stomkon Byggprojektering
Civilingenjör Bengt Johansson, Bengt Johansson Byggnadskonstruktioner
Projektledare Mohamed Kiswani, Projektgaranti AB
Utvecklingsingenjör Jonas Lind, Betongindustri
Thomas Lind, HeidelbergCement Northern Europe
Jessica Malmberg, KTH
Student Martin Wallentin, KTH
Pumpmaskinist/Blandarmaskinist Per Askerdal
Student Rikard Hellgren
Student Mehdi Saeed, Lunds Tekniska Högskola
Platsansvarig Leonhard Schneider, Finja Prefab
Martin Strand, CBI Betonginstitutet
Chef Jan Stålhem, Stålhem Bygg Mur Puts AB
VD Anton Torsholm, Klätterservice i Norden AB
Director Research & Development Kyösti Tuutti, Skanska AB
Inköpare Charlotte Urhammar, Ebab i Stockholm AB
Konsulterande arkitekt Lena Weckström, Graphic concrete
Fabrikschef Johan Wiklund, Contiga AB

Korporativa

Betongsliparna AB
KOMSOL AB
Abetong
Belstroj AB