Betongföreningen önskar Dig en riktigt God jul och ett Gott nytt år!

VD har ordet

Den 20 november avslöjade Handels utredningsinstitut (HUI) att Årets julklapp 2018 blev en skräll: Det återvunna plagget. Tippade vinnare inför utdelningen var den röststyrda högtalaren som under året blivit en allt vanligare pryl i svenska hem. Men det blev ingen teknisk pryl i tiden 2018, vilket varit fallet så många gånger tidigare. Det återvunna plagget signalerar ett klimatmedvetande som inte ens utnämningen av elcykeln i fjol kom i närheten av. Det var spännande, tyckte jag. Slog en signal till Hållbarhetsrådets f d ordförande Anders Rönneblad och frågade om vi kan spinna vidare på hållbarhetstemat i medlemsbladet. Jodå, det kan vi visst tyckte Anders. Årets julklapp 2018: Det återvunna plagget

– Vi har alltid framhållit att en tung betongstomme minskar energianvändningen (kWh) på grund av sin värmetröghet. Ett problem som ibland uppstår i energinäten är effektbrist (kW) när alla värmesystem kör igång samtidigt. Här finns möjlighet för fastighetsägare att hjälpa energileverantören att kapa effekttopparna genom att utnyttja värmen från sin betongstomme. Energisystemet har dock inte varit byggt för att möjliggöra detta, förrän nu. Förutsättningarna är på väg att förändras radikalt när Vattenfall m fl är på väg att införa effekttariffer, läs vidare här. Effektreduktionen kommer framöver att kunna ge både lägre koldioxidutsläpp från energiproduktion samt billigare el för fastighetsägare med betongstomme. Det kommer att hända mycket inom detta intressanta område inom en snar framtid. Bland annat har ett nätverk startats på LTH, kallat ”Effektminimering av byggnader”, så håll utkik!

Det gångna året har varit händelserikt och här följer några axplock. Den populära resan till Kiruna arrangerades den 11 februari för tredje året i rad. Årsmötet den 26 april i Stockholm blev extra välbesökt beroende på det högaktuella temat ”Fukt i betong”. Workshoppar är ett bra sätt att diskutera aktuella frågeställningar och under året arrangerades två stycken i Stockholm: Om framtidens forskningsbehov den 26 september samt om kvalitet i betongbyggandet den 26 november. Rapportering samt föredrag från den senare workshoppen finns här. I Malmö arrangerades ett seminarium den 18 oktober om hur man väljer rätt betong. Två studiebesök organiserades i Stockholm: Norra Djurgårdsstaden den 13 september och Nya Slussen den 7 november. För andra året i rad var vi också med på Open House Stockholm den 5–7 oktober och lät allmänheten gjuta små betongsaker. Kul aktivitet, inte minst för barnen! Kronan på verket är som alltid Betongdagen som i år arrangerades den 16 oktober i Stockholm med temat ”Den rätta betongen”. Ett stort tack till alla råd som arrangerar aktiviteter samt till alla ni som arbetar i våra kommittéer! Det är ni som gör föreningen!

Pristagare under Betongdagen

Under Betongdagen delades 2018 års guldmedalj ut till professor Mats Emborg (längst till vänster) för banbrytande och internationellt uppmärksammad forskning om temperatursprickor i massiva betongkonstruktioner.

I år gick priset för bästa examensarbete inom betongrådet till Markus Tollsten och Jonas Enzell från KTH för deras arbete ”Thermal cracking of a concrete arch dam due to seasonal temperature variations”. Stort grattis till er alla än en gång!

Exempel på aktiviteter nästa år

  • Nordcerts informationsdag Fabriksbetong 2019, 24 januari i Stockholm
  • CIR-dagen 2019, 29 januari i Göteborg
  • Nordic Concrete Federation: Miniseminarium ”Structural lightweight aggregate concrete”, 20 februari i Trondheim
  • Årsmöte med temat ”Mer än hållbarhet”, 9 april i Stockholm

Se också kalendariet »

Vi välkomnar våra nya medlemmar!

Enskilda
Sandra Andersson
Ola Arvidsson
Mhd Rami Branbo, Borås
Boris Bwapapa, Järfälla
Carl Börjesson, Västra Frölunda
Konstruktör Viktor Castlen Rist, Skanska Teknik, Malmö
Jessica Cederborg, Piteå
Yonis Ibraahim Daahir
Nils Davant, NCI AB, Norrtälje
Andreas Degerfeldt
Ann-Sofi Edlund
Prosper Emegoakor
Lars Eriksson
Robert Eriksson, Bandhagen
Mohammadreza Fallahzadeh
Timour Fastovski, Sweco Civil, Stockholm
Processtekniker Marlene Forsell Forsman, Gidmarks Grus och Betong, Umeå
Civilingenjör Guy-Guy Gael Ntirabampa, ÅF AB, Solna
Bengt Hall, Suversol AB, Västra Frölunda
Viktor Hermansson, Skanska Sverige AB, Malmö
Konstruktör Elin Hiller, Skanska Sverige AB, Malmö
Hampus Holmberg
André Hägertz, Hägersten
Tuva Isaksson
Jonas Jarleskog
Bader Jerbi, Huddinge
TF VD Ulf Jonsson, Gidmarks Grus och Betong, Överhörnäs
Lasse Karagiannis, Södertälje
Rahel Kebede
Konstnär Gunilla Klingberg, Klingberg Geschwind AB, Stockholm,
Sektionschef Alexandra Krounis, ÅF Industry, Solna
Distrikschef Syd Jenny Larsson, Cementa AB, Malmö
Simon Lilja
Rickard Lundin
Robin Löwstedt
Konstruktör Sara Malmkvist, Tyréns AB, Örebro
Martina Mase
Elisabeth Metsalo
Frank Nasasa, Skogås
Christoffer Nilsson, Betongarna i Roslagen, Rimbo
Konstruktör Simon Nilsson, Minjar AB, Malmö
Jonas Emil Ohlsson
Jivan Osman, Sollentuna
Arkitekt SAR/MSA Maria Phokos, Stockholm
Emelie Marian Rosales, Göteborg
Jeanette Runqvist, Gnesta
Marie Rutberg
Robin Rönnertz, Betongfabriken i Glumslöv AB, Glumslöv
Ytala Solorzano, Enskede
Mattias Svennerbäck
Rasmus Svensson
Wictor Westling

Korporativa
Optima Engineering AB, Göteborg
COWI AB, Skövde
Svenska Cement AB, Götene
RAMSHE AB, Enskededalen
Kåver & Mellin AB, Stockholm

Vi önskar alla medlemmar en riktigt God jul och ett Gott nytt år!

Richard McCarthy, VD