Bild: Shutterstock.com

Rapportering från workshop om kvalitet i betongbyggandet

Rådet för teknik och vidareutbildning – 26 november 2018, KTH, Stockholm

Syftet med workshoppen var att diskutera kvalitet med utgångspunkt från byggregler, materialval, utförande, utbildningar och kontroller. Utifrån det som sades under föredragen och i gruppdiskussionerna kunde ett antal faktorer utkristalliseras som inverkar på kvaliteten i den ena eller andra riktningen:

  • Byggreglernas utformning
  • Arbetsklimat, kultur och språkkunskaper
  • Kompetens
  • Samverkan och kommunikation mellan byggprocessens aktörer
  • Tidsaspekten – har vi för bråttom?
  • Kontroller – räcker de eller behövs fler?

En längre rapportering från workshoppen finns att läsa här »
Föredragen finns också att titta på i Slideshare »

1 reaktion på ”Rapportering från workshop om kvalitet i betongbyggandet”

  1. Jörgen Holmqvist

    Hej jag håller med om väldigt mycket som ni tar upp i workshopen absolut men det är från min erfarenhet i branschen som slagit mig de sista 10 åren .Det är naturligt vis jättebra med utbildning för dom som leder och styr arbetet, men du kan inte som ansvarig stå jämte varje arbetare och se så att han vibrerar på rätt sätt under en gjutning.

    Min erfarenhet är att branschen lider av kunskap på utförande nivå att YA som utför arbetet inte vet eller förstår varför han ska vibrera eller lägga i vissa pallhöjder samt eftervibrering och täckning. Jag har jobbat som YA i över 25 år med infrastruktur projekt och betong armering men nu gått över till tjänstesidan. Har då fått möjligheten att gå betongutbildningarna och det som personligen slog mig när jag gick dessa utbildningar var att jag fick dels utförligt veta varför vi behövt göra som vi gjort med pallhöjder täckning och vibrering men framförallt vilka konsekvenserna blir om det utförs på fel sätt. Jag upplever sorgligt nog idag med väldigt god insikt från både utförande sidan och projekteringssidan att det behövs en rejäl uppstramning av både projektörer och inte minst utförande detta tror jag dessvärre inte uppfylls med att fler människor går betongklass 1. Jag tror på att kompetensen på YA måste höjas för hur mycket man utbildar folk och lägger ner på projektering så blir aldrig resultatet bättre än den som fysiskt står och utför arbetet ute på plats YA måste vara engagerade i sitt arbete och ha ”känsla” för betongen annars blir inte slutresultatet inte bra heller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Translate
Rulla till toppen