Missa inte BETONGDAGEN 2016 i Stockholm den 13 oktober!

Nedan presenteras några av de föredrag som väntar på Betongdagen. Inläggen finns även på Facebook, Linkedin och Twitter.

Anmälningstiden har gått ut men det kan finnas restplatser kvar, maila gärna och fråga.


 
Markus PetersonMarkus Peterson, Svensk Betong
Hur används de nya betongstandarderna EN 206 och SS 137003 idag?
Det ska Markus Peterson (PhD), Svensk Betongs standardiseringsexpert, berätta om på Betongdagen. Jag kommer att tillsammans med Elisabeth Helsing från CBI tala om nya standarder och regelverk. Vad gäller standarder kommer det bli en översikt av hur EN 206 och SS 137003 nu implementeras med särskilt fokus på några för branschen viktiga nyheter (återvunnen betong, styrdiagram och beständighetskonceptet EPCC). Även det eventuella framtida funktionsbaserade europeiska beständighetskonceptet kommer att nämnas, liksom relevanta nyheter inom standarder på hållbarhetsområdet och att Eurokoderna revideras. Nyheter kring svenska regelverk kommer att tas upp också.
I övrigt gillar jag: Fjällen, längdskidåkning och jazz. Spelar i storbandet On Cue (som bl a har spelat på Nobelfesten tre år i rad, redaktörens anm).

 
Otto DuringOtto During, CBI
Hur står sig betongen i ett kretsloppssamhälle?
Det ska Otto During, LCA-specialist på CBI, berätta mer om på Betongdagen.
Jag ska tala om: Cirkulär ekonomi i hållbart betongbyggande.
Något intressant i detta är: Betong kräver få ekosystemtjänster.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Betong har bättre kapacitet än andra material att bereda väg för ett kretsloppssamhälle.
I övrigt gillar jag: Segling, turåkning, gammeltallskog, timra hus, biodling, biodiversitet och innebandy.

 
Anders SelanderAnders Selander, Cementa
Hur står vattenavvisande impregneringar emot saltbelastning under tryck?
Den frågan ska Anders Selander (PhD, projektledare FoU på Cementa, tidigare forskare på CBI) besvara på Betongdagen.
Något intressant i detta är: Vattenavvisande impregneringar används flitigt i vårt avlånga land för att framför allt skydda armeringen från klorider och det är en effektiv skyddsmetod som kan förlänga livslängden avsevärt på våra betongkonstruktioner. Gängse uppfattning har dock varit att den inte är så effektiv mot stående vatten med klorider i. I presentationen kommer jag att berätta att det går att använda skyddsmetoden till och med under tryck.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Möjligheten att använda en effektiv kloridbarriär i nya miljöer.
I övrigt gillar jag: Rodd på en spegelblank Årstavik.

Anders Mårtensson, Imitatör och skådespelare

Anders Mårtensson, Imitatör och skådespelare
Imitatören och skådespelaren Anders Mårtensson (http://imitera.nu/) kommer till Betongdagen för att underhålla oss som ni vet. Vi har givetvis ställt några frågor till honom också!
Vilken är din favoritperson att imitera? Ja, det är nog Körberg. Vad gäller publikens reaktioner också…vi blir rätt lika!
Har någon som du imiterat blivit förbaskad? Körberg igen, men det var många år sedan. Han har nog vant sig vid det här laget!
Nya gubbar? Edward Blom och Kalle Moraeus. Har även återanvänt Lars Lagerbäck, så det kan bli Vulkanen på Betongdagen den 13 oktober! (Ser vi fram emot, redaktörens anm.)
Vad har du för erfarenheter av betong? Bra material! En mindre bra händelse var att jag just hade hämtat ut en ny bil och var på jobb
samma kväll nånstans i Skåne, dålig sikt och mitt i natten. Hörde hur det krasade när jag körde över en betongsugga som stod på en parkeringsplats på landet, men det var ju inte betongens fel dock…
Vad tänker du på när du hör ordet betong? Solitt byggmaterial. Starkt fundament tänker jag och ordet kan även användas om en del politiker, som t. ex. betonghäck.
Är trä bra? Ja, trä gillar jag också. Trä och betong är bra komplement till varandra.
I övrigt gillar jag: Pannbiff, italienska viner och fotboll.
Hälsningar Anders!

 
Håkan ForsbergHåkan Forsberg, Golvanalys
Nytt arbetssätt i processen kring skyddsbeläggningar – istället för att göra som vi alltid gjort!
Det säger Håkan Forsberg som driver företaget Golvanalys (www.golvanalys.se). Han ska prata om beställarens vägledning/guide vid val av skyddsbeläggning på parkeringsdäck. Föredraget hänger ihop med Ylva Edwards föredrag om provbeläggningar och utvärdering.
Intressant är: Att slitstyrka mot dubbdäck bestämts enligt en nyutvecklad metod samt att konstruktionen ses i ett beskrivningsperspektiv. Betydelsen av funktions-, bruks- och materialegenskaper samt kulörval. Entreprenaden, utförande, kvalitet, kontroll och besiktning samt betydelsen av städning och underhåll i förvaltningen inför en förväntad livslängd.
Att ta med sig för åhöraren: Information, litteraturhänvisning, hjälpmedel, verktyg, med utökad kunskap, insikt och andras erfarenheter – till kravställande! Nytt arbetssätt i processen istället för att göra som vi tidigare alltid gjort!
I övrigt älskar jag familjen och fotbollsengagemanget. Är sport- och golfintresserad, gillar att resa, upptäcka nya saker samt att ta tag i utmaningar.

Bodil Hökfors, Cementa och Katja Fridh, LTH

Bodil Hökfors Katja Fridh

Kan man uppskatta mängden CO2 som vår befintliga betongmiljö tar upp?
Ja, det kan vi faktiskt! Det säger Bodil Hökfors (projektledare, PhD, vänstra fotot) på Cementas utvecklingsavdelning och Katja Fridh (lektor, PhD, högra fotot) på avdelningen för Byggnadsmaterial vid Lunds Tekniska Högskola. Vi kommer att få höra dem båda prata om miljö – cirkulär ekonomi på Betongdagen.
Något intressant i detta är: Vi kan faktiskt uppskatta mängden CO2 som vår befintliga betongmiljö tar upp och den är betydande! Cementproduktionen hjälper hushåll och industrier att minimera sitt avfall vilket minskar den totala resursanvändningen!
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Att begreppen cirkulär ekonomi och miljö är relativt nya men att våra branscher har haft detta förhållningssätt länge!
I övrigt gillar vi: Icke-förutfattade meningar 🙂

 
Fredrik LandeliusFredrik Landelius, Subterra
Sprutbetong är bra!
Det säger Fredrik Landelius som är blockchef Berg på Subterra. Han kommer att prata om tunnlar i Förbifart Stockholm och sprutbetong på Betongdagen.
Något intressant i detta är: Sprutbetong i tunnlar som reparationsbetong.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Sprutbetong är bra!

Se film om Förbifart Stockholm »

 
Rafael ManceraRafael Mancera, KTH och Nacka kommun
Kan man mäta underhållsvänlighet?
Rafael Mancera kommer till Betongdagen för att prata om underhållsvänlighet och hållbarhetsanalyser hos betonganläggningar. Han är förvaltare av konstbyggnader (kravställare och specialist) på Nacka kommun samt doktorandkandidat KTH (underhållsvänliga konstbyggnader).
Något intressant i detta är: RAMSHE-metoden och att kunna mäta underhållsvänlighet.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: (1) RAMSHE = Hållbarhet från prat till resultat samt (2) Hellre underhållsvänligt än underhållsfritt.
I övrigt gillar jag: Privat är jag amatörförfattare men gillar allmänt att se det vackra i livet, vänskap och familj.
Rafael ska även ha ett inlägg inom området på den internationella konferensen IABSE nästa vecka.

 
Ylva EdwardsYlva Edwards, Betonginstitutet
Hur skyddar man parkeringsdäck av betong mot nedbrytning?
Ylva Edwards, seniorforskare på CBI Betonginstitutet, kommer till Betongdagen för att prata om skyddsbeläggningar på parkeringsdäck – provbeläggningar och utvärdering.
Något intressant i detta är: Att slitstyrka mot dubbdäck i parkeringsgarage bestämts enligt en nyutvecklad laboratoriemetod och nu utvärderas i fält för ett 20-tal olika beläggningssystem. Ylvas presentation hänger ihop med Håkan Forsbergs och Bror Sederholms presentationer. Tillsammans sammanfattar de tre det arbete som sedan 2013 genomförts inom ett SBUF-projekt med beteckningen ”Optimalt skydd av parkeringsdäck vid nybyggnad och renovering”.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Utökad kunskap och insikt om behovet av att skydda parkeringsdäck av betong mot i huvudsak armeringskorrosion. Vilken typ av skydd som kan behövas för detta och varför.
I övrigt gillar jag: Min man, utmaningar, blommor, färger, sol och bad.

 
Daniel EkströmDaniel Ekström, Chalmers/WSP
Vilken potential har byggandet av betongbroar för klimatet?
Daniel Ekström från Chalmers/WSP kommer till Betongdagen för att tala om möjligheter till ett klimatoptimerat byggande av betongbroar.
Något intressant i detta är: den centrala roll som det svenska byggandet har på vårt totala utsläpp av klimatgaser.
Vad kan man ta med sig från presentationen: Potentialen att göra en stor skillnad på klimatpåverkan med en relativt liten insats.
I övrigt gillar jag: En älv med vakande fisk i kombination med flugspö och torrfluga. Yrkesmässigt gillar jag effekten som kan uppnås genom nära och respektfulla samarbeten mellan olika yrkesgrupper.

 
Bjarne AxelssonBjarne Axelsson, Aquajet Systems
Kan man ta hand om vattenbilningsvattnet på ett mer miljövänligt sätt?
Svaret på frågan är ja. Bjarne Axelsson, Aquajet Systems, berättar om PH-reglering och filtrering av vattenbilningsvatten. Här berättar Bjarne lite till:
Jag ska tala om: Ny teknik inom pH-reglering och vattenfiltrering vid vattenbilning.
Något intressant i detta är att man på ett enkelt och effektivt sätt kan PH-reglera och filtrera vattenbilningsvatten ute på arbetsplatsen med de höga flöden som de stora pumparna använder.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Idag finns tekniken för att uppnå så låga TSS-värden som tidigare inte var möjliga.
I övrigt gillar jag att jaga.

 
Stefan SandbergStefan Sandberg, ÅF Infrastructure
Jag ska tala om: Tekniska utmaningar i projekt Västlänken.
Något intressant i detta är: Det innebär stora utmaningar att bygga en tunnel genom Göteborg. Dels med tanke på väldigt varierande markförhållanden och dels med tanke på att man måste ta stor hänsyn till omgivningen.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Hur berg och betong tillsammans används för att man ska kunna bygga tunneln. Tankar och erfarenheter från projektet där olika kompetenser möts och samarbetar.
I övrigt gillar jag: Fågelskådning är min stora passion. Åker gärna jorden runt för detta.

 
Magnus Alfredsson, Senior Advisor på NCC Infrastructure
Jag ska tala om: Totalentreprenader med driftsansvar.
Något intressant i detta är: Att jobba med nya affärsformer.
Vad kan man ta med sig efter presentationen: Hur vi jobbar vi med implementering av nya idéer.
I övrigt gillar jag: Att vi entreprenörer får ta ett större ansvar.