Här finns presentationen från webbinariet »

En stor utmaning för betongbranschen är den klimatpåverkan som uppstår vid produktion av Portlandcement, främst förbränning av kalksten då stora mängder CO2 genereras. En effektiv åtgärd för att minska denna klimatpåverkan är att använda alternativ till Portlandcement vid blandning av betong, t.ex. mald granulerad masugnsslagg.

Under de senaste åren har Chalmers tekniska högskola tillsammans med RISE/SICOMP och flera industriella partners bedrivit ett forskningsprojekt genom VINNOVAs forskningsprogram ”Innovationer för ett hållbart samhälle: miljö och transport”. I projektet har en låg CO2-betong blandad med alkali-aktiverad slagg (AAS) utvecklats och betongens egenskaper har undersökts. Dessutom har en ny typ av nano-impregnerat kolfibernät för armering av betong utvecklats. Vid webbinariet kommer professor Tang Luping hos Chalmers att presentera resultaten från detta forskningsprojekt där bland annat följande kommer att tas upp:

  • Vad är AAS-betong? Vilka faktorer påverkar hållfasthet och krympning hos AAS-betong?
  • Vad är AAS-betongens allmänna beständighet? Hur påverkas betongens syrafasthet och temperaturstabilitet vid användning AAS?
  • Vilka potentiella konstruktioner kan AAS-betong lämpas till?
  • Vilka hinder finns för tillämpning av AAS-betong i vanliga konstruktioner?
  • Hur kan man förbättra vidhäftning mellan kolfibernät och betong?

Datum: Torsdagen den 29 april 2021
Klockan: Kl 12.00 – 13.00
Plats: Teams (länk skickas ut senare via mejl till anmälda)
Anmälan: Via knappen nedan. Anmälan stängs onsdag 28 april kl 16.
Avgift: Webbinariet är kostnadsfritt för alla

Anmälan är stängd.

Varmt välkommen!

Betongföreningen i samarbete med Chalmers